" F l o w e r "

flaw

Hai Welcome Here


" I would rather wear flowers in my hair than diamonds around my neck "

We can chatting here





proud to be kelantanese}
Monday, 26 September 2011 | 03:45 | 2Comment

i used to live in other state for several year since 16 years old. use to travel along to many states from standard 6 and i have been heard so many perspectives of peoples toward kelantanese. ada yang pleasant to hear and ada juga yang menyakit kan hati. but commonly it was a butt-hurt, contoh nyer di blog ini ------> klik sini.. tapi tak ada la pulak saya nak pegi menyalak dekat comment box diorang like certain people doing. i just reading and thinking. maybe ade benda yang betul and ada yang tak betul. mari kita buat kajian secara random nak ?

people : "orang kelantan nie pengotor la"
realiti : tak semua orang kelantan pengotor. ada je orang aside from kelantan pengotor. cuba korang tengok especially yang duduk hostel la. confirm akan ade kawan yang pengotor. * tak semua. cuba tanya kad pengenalan dia tengah-tengah berape. kalau -03- kasi lempang satu das. kata saya suruh. obviously we can not generally saying that all dari kelantan macam tu. macam makan kedai mamak la. tak semua cekau duit kita. HAHA

people : "orang kelantan nie busuk la"
realiti : adoyai semua orang busuk kot. maybe masa anda anda dan anda pegi tu dia tak mandi lagi kot. cuba lah bersangka baik. so anda akan dapat pahala. sometimes busuk is caused by chemical ape jadah tah dalam badan yang menyebab kan peluh kita berbau. so don't blame the state for the BUSUK issues.

people: "ish aku tak paham la apa yang budak kelantan cakap"
realiti : hello babeh ! meleleh kot ayat. tolong la hormat. bahasa kelantan is not monyet language. but it was a unique dialect. kedah pun ada. same kan ? terengganu, sabah and sarawak. pahang area-area tengah-tengah. diorang pun ada bahasa sendiri. johor pulak ada bahasa jawa. awww suka sangat. the language is the prove that you are kelantanese.

people : " orang kelantan nie suka berpuak-puak lah "
realiti : ok anak-anak mari kita buat renungan. bayangkan korang duduk satu universiti and kat situ mesti ada orang dari negeri anda kan. cuba fikir balik, we came from the same state so wajar lah jika kita nak baik ngan dia. kalau anda dari sarawak and langsung tak bertegur dengan orang serawak tu *contoh ya !. you will be in trouble later. not all but certain times we need the person the same place as we. nanti boleh teman balik sama-sama, boleh komunikasi senang sebab of course la orang dari the same place will know you better. somehow ade jugak yang berpuak tu. tak semesti nye kelantan je. from other pun ada. so kita tak boleh salah kan kelantan je. what about others ? tapi kan assabiah tu kan bagus. HAHA *kidding.

people : "orang kelantan tak pandai, lepas tu miskin. suka pulak duk merantau pegi negeri orang lain lepas tu buat masalah "
realiti : kami orang kelantan tak miskin. tak ada lagi keluar TV orang kelantan mati kebuluran sebab miskin. kami juga tak bodoh. ramai je orang kelantan masuk universiti. contoh : kelas aku sekarang nie di monopoli oleh orang kelantan selepas kedah. ada ok !. dan yang pasal merantau cari rezeki tu. biar kan lah. macam orang lain tak merantau je. pasal masalah pulak tak semua maybe ada. don't judge the by it cover. it not fair. and untuk pengetahuan semua ramai je orang kelantan yang mampu berjaya. mai sini aku list kan.



1. Prof Dato Dr Hassan Said- vice chancellor and president of TAYLOR’S University College

2. Tan Sri Dato' Sri Hamad Kama Piah bin Che Othman-President & Group Chief Executive of PUB

3. Datuk Rafiah Salim – VC UM

4. Hj. Mohammaed Fauzy Bin Abdul Hamid -Presiden Kumpulan MOFAZ

5. Azmin Bin Che Yusoff-Executive Director, UMW Corporation

6. Dr. Che Rozmey Che Din – pengasas HERBA PRIMA

7. Tengku Tan Sri Mahaleel Tengku Ariff – ex CEO proton

8. Datuk Mohd Nadzmi Salleh – CEO Proton

9. Datuk Nik Mohamed Affandi Nik Yusoff – Sime darby

10. Datuk Pahamin Rejab - mantan Pengarah JPJ/ex air asia chairman

11. Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman- bekas Pengerusi Malaysia Airlines System

12. Tan Sri Abd Rahman – ex boss Perodua

13. Prof Datuk Dr Nik Mustapha R. Abdullah - UPM vice-chancellor

14. Datuk Azman Yahya - Boss besar Karangkraf

15. Datuk Khatijah Ahmad dari KAF Group

16. Tan Sri Mohd Saleh bin Sulong -ex pengerusi drb

17. datuk ismail hassan – tuan punya Redland Group

18. Y.BHG. TAN SRI DR. ZULKURNAIN BIN HAJI AWANG - Ketua Setiausaha, Kementerian Pelajaran

19. Dato’ Dr. Mohamad Zawawi Ismail - Independent Non-Executive Director

20. Prof Datuk Dr Ismail Md Salleh - First disabled senator

21. Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah - one of the five Supreme Court (now known as Federal Court)

22. Datuk Aziz Deraman – pengarah DBP



After all i hear and all see i am still proud to be kelantanese and for all readers, setuju ke, tak setuju ke, marah ke, nak jerit ke, sila tinggal pesanan dalam comment box. nanti kita bincang. and for those kelantanese please be proud of who you are !.